Yeterlilik Sınavı

Yeterlilik Sınavı’nda başarılı olan yeni kayıtlı öğrenciler İngilizce Hazırlık Programı’ndan muaf tutulur. Bu sınavda başarılı olamayıp Hazırlık Programı’na devam eden öğrencilerin ise, yılsonunda verilen İngilizce Yeterlilik Sınavı’nı geçmeleri gerekmektedir. Bir akademik yıl içerisinde, Eylül, Ocak, Haziran ve Temmuz aylarında olmak üzere dört yeterlilik sınavı yapılır.

Yeterlilik Sınavı, öğrencilerin devam edecekleri lisans ya da yüksek lisans programlarındaki eğitim-öğrenimlerini yürütebilecek ve akademik çalışmaları takip edebilecek dil düzeyinde olup olmadığını belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu yüzden, tüm yeterlilik sınavları seviye bakımından standarttır. Aynı akademik yıl içerisinde yapılan yeterlilik sınavları aynı formattadır ve içerikleri birbirlerine paraleldir.

Sınav formatı ve içeriğiyle ilgili değişiklikler her yeni akademik yılın başında ilan edilir. Ocak 2013’ten itibaren Listening comprehension bölümünde dinleme parçası iki kez değil sadece bir kez dinlenmektedir.

Düzen Ve İçerik

Eylül 2010 ve sonrasındaki Yeterlilik Sınavları (aralarında en az bir gün olacak şekilde) iki aşamalı olarak uygulanır.

Birinci aşama,  15 restatement (başka sözcüklerle anlatma) ve 30 reading comprehension (okuduğunu anlama) olmak üzere 45 çoktan seçmeli sorudan (toplam 60 puan) oluşur. Sınav süresi 120 dakikadır. Birinci aşamadan 30 puan ve üzerinde alan Lisans ve Yüksek Lisans öğrencileri ikinci aşamaya girmeye hak kazanırlar.

İkinci aşama,  10 çoktan seçmeli listening comprehension (dinlediğini anlama) sorusundan ve essay writing (kompozisyon yazma)  bölümünden (toplam 40 puan) oluşur. Sınav süresi 90 dakikadır. İkinci aşamadan en az 20 puan alan ve toplam puanı 60 ve üzerinde olan Lisans öğrencileri; ve ikinci aşamadan en az 20 puan alan ve toplam puanı 65 ve üzerinde olan Yüksek Lisans öğrencileri sınavı geçmiş olur.

Birinci aşamayı geçip ikincisinde başarısız olan öğrenciler, tüm sınavda başarısız olmuş kabul edilirler. Bir sonraki sınavda aynı sürece tabi olur ve birinci aşamadan başlarlar.
 

  • Restatement soruları, sınavın %15’ini oluşturur ve İngilizce bilgisini cümle bazında ölçer. Verilen cümleye anlamca en yakın cümlenin seçilmesi istenir. Bu bölümde, her soru bir puan değerindedir.
  • Reading comprehension soruları, sınavın %45’ini oluşturur ve öğrencilerin okuma-anlama becerilerini ölçer. Çoğunluğu bilimsel olmak üzere, 3–5 metinden oluşur. Bu metinleri, 7–10 çoktan seçmeli anlama sorusu takip eder. Bu sorular arasında, bağlamdan kelime anlamı takip etme ve bağlamsal göndermeleri bulma (referans) tipi sorular da vardır. Bu bölümde, her soru bir buçuk puan değerindedir.
  • Listening comprehension soruları, sınavın %20’sini oluşturur ve öğrencilerin dinlediğini anlama becerilerini ölçer. OCAK 2013’TEN İTİBAREN öğrenciler (soruları görmeden önce) bir ders metnini SADECE BİR kez dinler ve notlar alırlar; dersi BİR kez dinledikten sonra notlarını kullanarak 10 çoktan seçmeli soruyu cevaplarlar.  Bu bölümde, her soru iki puan değerindedir.
  • Essay writing bölümü, sınav puan ağırlığının %20’sini oluşturur. Bu bölümde, öğrencilerden, I) Karşılaştırma, II) Sebep ya da III) Sonuç tipinde 250–350 kelimelik bir kompozisyon yazmaları beklenmektedir. Öğrencilere toplam üç konu verilir ve bir tanesini seçmeleri istenir.

ITU Yeterlilik Sınavı hakkında açıklama ve daha önce yapılan yeterlilik sınavları ve cevap anahtarlarını içeren kitapçık, Maçka Yabancı Diller Binası, Satınalma Ofisi’nden temin edilebilir. Bu sayfanın sonunda yeterlilik sınavından örnek sorular bulunmaktadır.

Evet, bazı anlar vardır ve unutulmaz. Bilgi Üniversitesinde Liverpool olayını gerçekleştirmek gibi… Hiç abartısız söylüyorum dünyanın en iyi hocasıyla çalıştım ve başardım. Sayesinde 20 saatte hayatım değişti. Darısı başınıza…
İlayda Yelkin, Bilgi University, Passed the Ielts, now studying at UOLP-Liverpool University
İlayda Yelkin
Dersimize girdi ve makus talihimiz o anda değişti. Dahice ders anlatan özel biri olduğunu hemen fark edebiliyorsunuz. Konusuna çok hakim. Tarzı bütünsel ve çok değişik. Şaştık kaldık ama sınavları da verdik.
Selina Değirmenci, Bahcesehir University, Passed the Proficiency exam
Selina Değirmenci
Bir türlü geçemediğim bilet sınavı yüzünden ailemle ilişkilerim çok bozuktu. Okulu bırakmak durumunda kalabilirdim. Babam kursa gönderdi, özel hoca tuttu, yine de ben gizlice Serdar hocayı buldum ve bu işi birlikte başardık. Hayatımın mutluluğuydu.
Hamdi Konuş, Bilgi University, Passed the Proficiency exam
Hamdi Konuş
 Sınav başarımda ve projelerimde daima yanımda olan ve eşşiz bilgisiyle bana yol gösteren sayın hocama ve Scilang ailesine teşekkür ederim. Disiplinli, hijyen ve rahat bir ortamda ders çalışmak çok güzel. 
Berk Kınacı, Bilgi University, Passed the Proficiency exam
Berk Kınacı

ÖZEL DERS İSTİYORUM!

    Your Name (required)

    Your Email (required)

    Subject

    Your Message